vrijdag 6 september 2013

Slijtage van ...

Bij het lezen van jullie slijtage van den derrière ben ik hier eens gaan surfen en geef volgende stuk uit Wikipedia mee met als belangrijkste aandachtspunt "gebruik geen biefstuk, ik lees dat nergens".

Zadelpijn is de pijn of het ongemak die men ervaart bij het gebruik van een zadel of fiets.
Deze pijn komt voor aan de billen, de heupen en het perineum en kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer men bijvoorbeeld tamelijk abrupt een relatief lange fietstocht gaat maken zonder daarvoor te hebben getraind, dan kan men zadelpijn gaan ervaren.
Andere oorzaken kunnen zijn:

  • een zadel dat te groot of te klein is, dus niet geschikt voor de anatomie van de gebruiker. Bijvoorbeeld veel vrouwen hebben baat bij een breder zadel dan mannen.
  • Een zadel kan te hoog of te laag geplaatst zijn en daarvoor niet optimaal aangepast aan de anatomie van de gebruiker.
  • Een zadel kan te hard of te zacht zijn.
  • Het gebruik van een verkeerd zadel kan problemen veroorzaken in het perineum en het scrotum doordat de bloedcirculatie wordt verstoord. Dit kan zelfs leiden tot impotentie bij mannen.
  • Een verkeerde stand (hoek) van het zadel. De punt van het zadel mag niet omhoog staan.

De zitpositie in combinatie met het juiste zadel zijn cruciaal. Een analyse van de drukpunten op het zadel is inmiddels mogelijk. Door deze analyse krijgt men inzicht in het werkelijke probleem. Bij een analyse van de fietser op de eigen fiets wordt inzicht gekregen in het drukpuntpatroon op het zadel. De oplossing is vaak een ander zadel of fietsbroek. Meestal zijn zadels met gel, naden, stiksels en gaten het probleem. Een zadel zonder gel of stiksels, dat op de juiste plaats ondersteunt en minder druk geeft in de kruisstreek, is vaak de oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten